Boeken

Boeken, aanbevolen door Jel.

Naast het internet, zijn er zeker nog andere zeer interessante informatiebronnen voor en over brussen. Fijn om als informatief naslagwerk te hebben maar het lezen van sommige boeken, vol ervaringsverhalen, kunnen ook een gevoel van geruststelling en bevestiging geven. Het is fijn te weten dat jij niet de enige bent die met bepaalde gedachten en gevoelens rondloopt.

 

broerszussenboek

Broers-en zussenboek van Anjet van Dijken. (http://www.brussenboek.nl)

Anjet van Dijken; Op verschillende momenten in mijn leven had ik graag willen weten dat ik niet de enige was met een broer met een handicap. En ik heb vaak met vragen rondgelopen over hoe andere brusjes omgaan met bepaalde situaties. Ik weet inmiddels dat andere brussen die behoefte en vragen ook hebben en ik hoop dat dit boek daarin voorziet. 36 kinderen en volwassenen tussen de 6 en 69 jaar geven een kijkje in hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis, zoals bekende Nederlandse acteur Barry Atsma. De 9 thema’s in het boek zijn gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek, ‘Kwaliteit van leven’ van Tinneke Moyson. De prachtige verhalen, columns, herkenbare en grappige anekdotes en sprekende illustraties tekenen dit boek.

Een boek dat zich opent als een kist vol grote en kleine schatten, aldus Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder-en jeugdpsychiatrie van het AMC in Amsterdam.

 

speciale en gewone kinderenBroers en zussen van speciale en gewone kinderen. Frits Boer

Actuele wetenschappelijke inzichten over de invloed van broers en zussen op elkaars ontwikkeling en gedrag, vertaalt naar waardevolle praktische adviezen. Het boek begint met een overzicht van de broer-zusrelatie in het algemeen en gaat daarna dieper in op onder andere rivaliteit, loyaliteit, de plaats in de kinderrij en conflicten. Daarna worden broer-zusrelaties bij specifieke aandoeningen besproken, zoals adhd, autisme, emotionele stoornissen, cognitieve beperkingen, kanker, chronische ziekten en handicaps, waaronder zintuiglijke beperkingen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de gezinsrelaties? Tenslotte wordt beschreven welke hulp mogelijk is wanneer broers of zussen van speciale kinderen zelf problemen krijgen.

 

zorgenoverzorgenvoor goedeZorgen over en zorgen voor, de leerling met de zieke broer of zus.

Ria Bakker, Janet Bootsma en  Arnold Boom

Wanneer een kind chronisch ziek is, raakt dit alle gezinsleden. Door de ziekte ontstaan er zorgen en gaat er veel aandacht naar het zieke kind. Broers en zussen van een ziek kind krijgen vaak een andere positie en rol in het gezin en kunnen specifieke problemen ervaren. School is voor hen een vertrouwde omgeving die structuur en veiligheid biedt.

Het is daarom van belang dat het normale schoolleven zoveel mogelijk doorgaat. Om leraren in het onderwijs te helpen bij de ondersteuning en begeleiding van leerlingen met een zieke broer of zus, heeft de Educatieve Voorziening van het UMCG een boekje ontwikkeld
Het boekje is een uitgave van Ziezon en wordt gratis toegestuurd aan de consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen ter verspreiding op scholen in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. (http://www.ziezon.nl)

Te bestellen via ev@umcg.nl 

 

bijzondere broerszussenBIJZONDERE BROERS EN ZUSSEN

verhalen en tips voor broers en zussen van kinderen met een handicap of ernstige ziekte

Kinderen die een broer of zus met een beperking of ernstige ziekte hebben, voelen zich vaak onbegrepen. Alle aandacht gaat naar hun broer of zus. In dit boek zijn verhalen verzameld van kinderen van verschillende leeftijden (van 3,5 tot 19 jaar) die ook in zo’n situatie verkeren. In eenvoudige taal wordt uitgelegd wat bepaalde aandoeningen inhouden, hoe je hier je broer of zus in kan ondersteunen en tips over hoe je hier zelf het beste mee om kan gaan. De verhalen zijn ingedeeld op leeftijd. Sobere vormgeving in paarse druk, waarbij alleen gebruik is gemaakt van kaders. Illustraties zijn er niet. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst; ziektes worden hier kort en in simpel taalgebruik omschreven. Bevat een lijst met instanties waar meer informatie kan worden opgevraagd, en lotgenoten-websites. Voor kinderen die een broer of zus hebben met een handicap of ernstige ziekte. Onder begeleiding van hun ouders kunnen zij meer inzicht krijgen in de beperking van hun broer of zus.

Mocht je vragen hebben of suggesties om deze lijst aan te vullen, mail mij op info@brussenkreetjes.nl

Bron: Onderwijsdatabank.nl