Wie is Jel

Vierendertig jaar geleden werd Jel geboren in Zwolle. Oudste kind uit een ondernemersgezin. Twee jaar later kwam Robert. Enkele dagen na de geboorte van Robert bleek hij anders dan anders. Robert heeft het Down syndroom.

Jel groeide op in Zwolle, maar de wereld trok. Een wereld waarin ze haar gezin los kon laten. Een wereld waarin ze haar horizon kon verbreden. Waarin ze zelf kon bepalen wat ze wilde en wat ze deed. Zonder rekening te hoeven houden. Ze woonde in verschillende plaatsen om uiteindelijk terug te keren in Zwolle. Terug naar haar roots, dichtbij haar broertje. Want daar lag haar hart. Nog steeds. Dichtbij Robert.

Na de middelbare school studeerde Jel, na vele omwegen, aan Hogeschool Windesheim waar ze de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgde. Ze begon haar loopbaan in de Jeugdzorg waar ze werkte met gezinnen met een zorgintensief kind. In deze gezinnen kwam ze van alles tegen, ook brussen. Ze maakte na twee jaar de overstap naar het AMW (algemeen maatschappelijk werk). Met veel plezier en heel veel energie stortte Jel zich in het werk. Uiteindelijk ten koste van haar zelf. Een burn-out was het gevolg. In de maanden die volgden was er tijd om na te denken. Wat wil ik in het leven en hoe voorkom ik dat ik weer in dezelfde valkuil stap?

Op zoek naar jezelf, naar je drijfveren en je kracht. Vallen en weer opstaan. En steeds weer terug komen bij het thema zorgen voor jezelf en voor de ander. Want hoe lief Robert ook is, hoe graag ze ook bij hem is en hoe moeilijk een leven zonder hem ook zou zijn; het vraagt en vroeg ook heel wat van Jel. Van jongs af aan heeft ze geleerd voor een ander te zorgen, zichzelf weg te cijferen en haar stemming aan te passen aan de bui van Robert.

‘Zorgen voor een ander hoeft niet ten koste te gaan van jezelf’. Een grote les die Jel geleerd heeft tijdens haar burn-out. En dat zorgde voor een omslag. Niet meer doorgaan op de voet zoals ze deed, maar haar kracht gebruiken om anderen te helpen. Over een drempel stappen om naar buiten te treden met haar verhaal. Haar verhaal over haar leven met Robert, de impact die dit op haar leven en dat van haar omgeving heeft. Mooi en tegelijkertijd zo moeilijk. Nu valt alles in het leven van Jel op z’n plaats. Er is ruimte voor Jel om zichzelf te kunnen zijn, om te doen wat ze graag wil doen. Ruimte om voor anderen te zorgen, zonder dat het ten koste gaat van zichzelf. Ruimte om anderen te stimuleren om te praten over een brusje zijn of een brusje hebben.

​Brussenkreetjes is geboren.  

By Nadia Laroes ©

 

Brussenkreetjes is geboren met dank aan mijn lief, die mijn wens heeft vertaald in deze mooie site, die in mij gelooft en mij stimuleert om mijn hart te volgen. Mijn lief, die mij bijstaat in de mooie maar ook in de moeilijke momenten met Robert. Een speciaal woord van dank voor mijn ouders, die achter mij staan en mij het woord geven.